Colocviul „Dascăli nemţeni de altădată”

 

În organizarea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, Fundaţiei Cultural – Ştiinţifice „Constantin Matasă” şi Colegiului Naţional „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ, pe data de 24 martie 2016, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a avut loc cea de a XXXVI-a ediţie a Colocviului Dascăli nemţeni de altădată. În deschiderea colocviului, prof. Dan Mihăilescu, amfitrionul şi mentorul manifestării, a mulţumit auditoriului, a salutat prezenţa domnilor Gheorghe Amaicei şi Paul Vasiliu, decanul nostru de vârstă şi a punctat coordonatele ediţiei.

Au evocat apoi cu nedisimulată emoţie personalitatea celui care le-a fost mentor în studenţie şi după, dr. Mihai Şurubaru, şi prof. Dan Mihăilescu (Academicianul Gh. Platon, 90 de ani de la naştere), cercetătorul ştiinţific Mihail Apăvăloae, a reînviat târgul Pietrei, pe Caragiale şi timpul „Scrisorii pierdute” (Un model, institutorul Zulnia Isăcescu), iar prof. Paul Scripcaru din Poiana Teiului şi-a prezentat tema cu har şi competenţă (Un institutor merituos, învăţătorul Vasile Scripcaru).

O intervenţie mai puţin protocolară a avut prof. Sabina Mircea Stănescu din Piatra-Neamţ (Un om dăruit meseriei, prof. Gheorghe Mircea) care a remarcat nivelul intelectual ridicat al intervenţiilor, dar şi faptul că manifestarea are un caracter oarecum elitist. Sugestiile doamnei Stănescu – necesitatea de a mai primeni publicul pentru a facilita schimbarea de ştafetă cu tânăra generaţie, dar şi imperativul de a aduna în volum istoria colocviilor – au intrat, alături de alte priorităţi, pe agenda organizatorilor.

Au mai avut expuneri docte şi fermecătoare: prof. Paul Vasiliu (O personalitate, profesorul şi directorul Virgil Dobrescu), prof. Gheorghe Amaicei (Învăţători nemţeni căzuţi pe câmpul de onoare), prof. Mihaela Gherghelescu şi prof. Dan Mihăilescu (O viaţă închinată învăţământului).

Cu menţiunea că lansarea cărţii profesorului dr. Mihai Şurubaru a fost asigurată de ing. Viorel Nicolau, directorul editurii „Cetatea Doamnei” şi de prof. Dan Mihăilescu, că publicul a putut să viziteze expoziţia temporară Arta vânătorii, suntem obligaţi să salutăm un gest cultural de marcă şi să-i încredinţăm pe organizatori că paginile revistei noastre rămân mereu deschise, pentru asemenea întreprinderi. Drept care, până la mereu, începem imediat.

 

Mircea ZAHARIA