De Ziua Copilului, Parada Absolvenţilor

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Neamţ a organizat pe 1 iunie, cu începere de la ora 13,00, Parada Absolvenţilor 2012 în Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ.
Cel mai frumos eveniment al anului 2012, a avut loc la Piatra Neamţ, cu începere de la ora 13,00, aproximativ 700 de absolvenţi adunându-se în faţa Casei de Cultură de unde au pornit către Muzeul de Istorie şi apoi spre Teatrul Tineretului şi Grand Hotel Ceahlăul.
După paradă, absolvenţii au fost invitaţi la un spectacol care a avut loc în jurul statuii lui Ştefan cel Mare din Parcul Tineretului, spectacol oferit de Palatul Copiilor, Liceul de artă „Victor Brauner” şi formaţii artistice ale liceelor pietrene înscrise la paradă.
La finalul festivităţii au fost acordate Diplome de excelenţă din partea Inspectoratului Şcolar tuturor şefilor de promoţie din oraş. În paralel cu aceste activităţi, au avut loc un concurs de desene pe asfalt şi o expoziţie de artă plastică.
Manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Copilului (desene pe asfalt, concursuri de tricilete şi biciclete, expoziţii tematice, competiţii şi demonstraţii sportive, spectacole literar-artisce) au fost organizate în şcoli şi licee în cursul dimineţii. Pentru paradă, fiecare liceu a pregătit momente artistice cu numere de gimnastică, dansuri sportive, moderne şi populare, momente muzicale etc.
În aceeaşi dimineaţă la Clubul Copiilor din Tîrgu Neamţ a avut loc proiectul interjudeţean „E ziua noastră”, iar de la ora 18,00, la Hotelul Central din Piatra Neamţ, a fost Balul Balurilor în cadrul căruia au fost aleşi Miss şi Mister Judeţul Neamţ.
Final de proiect la Şcoala „Daniela Cuciuc”

Ultima zi din cele dedicate Zilelor Şcolii „Daniela Cuciuc” din Piatra Neamţ a fost dedicată, pe lîngă sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului, şi încheierii Proiectului Multilateral Comenius „Valori morale comune în diversitatea povestirilor populare din Europa”, implementat în parteneriat cu alte trei şcoli din Polonia, Italia şi Turcia.
Prima activitate a fost inaugurarea expoziţiei fotografice dedicate proiectului şi o festivitate de acordare a unor diplome şi suveniruri, cele mai multe fiind reproduceri după tablouri celebre ale pictorului Nicolae Grigorescu atât celor trei directori – Hnryka Ceciuria din Predzbordz, Polonia, Giuseppina Bucola, din Palermo, Italia şi Mustafa Coskun din Okuleo Gorum, Turcia – cît şi celor 11 profesori şi 14 elevi veniţi din ţările partenere. Ultima activitate a proiectului, derulată la Şcoala „Daniela Cuciuc” în perioada 26 mai – 2 iunie, s-a finalizat cu prezentarea raportului final pe proiect şi realizarea unui „Ghid al valorilor morale europene comune”, editat în cele patru limbi: română, italiană, poloneză şi turcă care va fi dăruit tuturor partenerilor din proiect, dar va ajunge şi la Parlamentul European din Bruxelles, fiind o lucrare unică în Europa.
Proiectul a cuprins cinci mobilităţi: prima în România, la Piatra Neamţ, în noiembrie 2010, la începutul proiectului, următoarea, în mai 2011, în Palermo, Italia, cea de-a treia în Polonia, în octombrie anul trecut, iar anul acesta, în martie şi acum, s-a revenit la şcoala pietreană.

Jale olimpică la bac

Examenul de bacalaureat a debutat cu stîngul în acest an, după rezultatele obţinute chiar de elevii olimpici. Din cei 10 elevi olimpici din Neamţ care au susţinut bacalureatul la Bacău, unul nu s-a prezentat, şase au picat şi doar 3 au reuşit. Astfel, procentul de promovabilitate ajunge la numai 30%. Mai grav este faptul că, dintre cei trei reuşiţi, doi au trecut la limită, cu note de 6.03 şi 6,3, şi doar eleva Ilinca Andreea Stoica de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş a obţinut nota 7,4, adică cu 1,4 puncte peste media minimă de admitere. 4 dintre olimpicii nemţeni erau elevi ai LPS Piatra Neamţ, unul provenea de la LPS Roman, iar ceilalţi erau de la grupul Şcolar Vasile Sav Roman şi Colegiul Tehnic Miron Costin Roman.
Dezastrul este însă unul naţional, pentru că din cei 899 de olimpici care au susţinut probele de examen doar 32,7% au promovat înaintea soluţionării contestaţiilor. Ceea ce înseamnă că numai 288 au luat note peste 6,00. Un singur olimpic a arătat că merită această titulatură, obţinînd media 9,90 la bacalureat, la polul opus situîndu-se un elev care a picat cu 1,63.

„Pe urmele cavalerilor medievali”, la Noaptea Muzeelor

Proiectul „Pe urmele cavalerilor medievali”, implementat deŞcoala „Nicu Albu” din Piatra Neamţ, împreună cu partenerii: Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi – Facultatea de Istorie şi Departamentul de Ştiinţe – Şcoala „Elena Cuza” din Piatra Neamţ, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara şi Asociaţia „Ordinul Cavalerilor de Hunedoara” a fost selectat pentru a participa la etapa naţională a concursului de proiecte „Şcoala altfel”. În cadrul programului naţional „Şcoala altfel”, iniţiatorii proiectului „Pe urmele cavalerilor medievali” – vor trage concluziile reuşitelor şi experienţelor acumulate asociind încheierea proiectului cu evenimentul internaţional Noaptea Muzeelor, ce a avut loc vineri, 18 mai. Evenimentul, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a opta ediţie, este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), iar în România are loc pentru al cincilea an consecutiv.

Grupaj de A. BRUDARU