Mesajul Preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ cu ocazia deschiderii noului an şcolar 2022-2023:

FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT

Educaţia din România nu trebuie să devină un motiv al dezbinării sociale. Avem nevoie de unitate şi seriozitate când vorbim despre investiţiile de orice natură în educaţie!

Prima zi de şcoală rămâne un moment unic, în fiecare an. Entuziasmul elevilor care îşi revăd colegii şi profesorii, emoţia părinţilor care îşi conduc către porţile şcolilor copiii, dar şi emoţia dascălilor care se întorc în sălile de clasă, ne amintesc de acest lucru. Nimic nu ar trebui să ştirbească bucuria acestei zile şi totuşi ne pregătim pentru una dintre cele mai dificile perioade cu care se vor confrunta familiile din România, cu implicaţii directe şi în educaţie.

Dezbaterile în jurul Proiectelor Legilor Educaţiei nu trebuie să nască dezbinare socială, ci trebuie să genereze cele mai bune soluţii pentru un sistem de învăţământ pe care îl dorim performant, responsabilitate şi implicare din toate zonele societăţii româneşti. Educaţia este un liant al minţilor care vor să construiască o societate funcţională în ansamblul ei, în care nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, în care să domine respectul şi simţul civic, valori pe care cadrele didactice le predau la clasă şi pe care, totodată, le insuflă copiilor şi acasă, din rolul de părinţi!

Însă, din păcate, suntem departe de a oferi această calitate generaţiilor tinere, iar vina este a celor care au fost la putere şi care nu au avut preocuparea şi voinţa să ofere acestui sistem şansa reală să se dezvolte şi să devină, de ce nu, un model la care să se raporteze alte ţări. Condamnăm neputinţa şi rea-voinţa a celor care au adus educaţia din România în situaţia în care se află în acest moment!

Lipsesc investiţiile reale din educaţie, care ar fi trebuit să fie făcute cu mulţi ani în urmă, aşa cum şi reforma curriculară a acestui sistem a fost ignorată de toate guvernele, acestea argumentând ca justificare a neputinţei lor: „greaua moştenire”!

Din cauza actualului context economic nefavorabil, este posibil să asistăm la adevărate drame sociale în rândul familiilor, care ar putea să ajungă în situaţia de a nu putea să îşi mai trimită copiii la şcoală, dar şi în rândul angajaţilor din educaţie care sunt, în continuare, într-un procent alarmant de mare, printre salariaţii bugetari cu cele mai mici venituri din România!

Majorările acordate, începând cu luna august, traduse, în medie, în doar câteva zeci de lei, nu vor avea cum să acopere cheltuielile de zi cu zi, sub povara scumpirilor uriaşe. Nu s-ar fi ajuns aici dacă în România ar fi existat o economie funcţională şi un sistem de politici sociale care să fie un sprijin pentru cei care nu îşi pot asigura coşul zilnic. Ne aşteptăm şi noi să avem situaţii, ca în alte ţări, în care nu va putea fi asigurată plata facturilor la încălzire pentru şcoli în iarna acestui an, ceea ce va avea consecinţe negative asupra procesului de învăţământ.

În prima zi de şcoală ar trebui să le mulţumim elevilor că nu şi-au pierdut curiozitatea şi ambiţia de a descoperi lucruri noi învăţând, aşa cum trebuie să le mulţumim şi cadrelor didactice pentru devotamentul de care dau dovadă faţă de profesia pe care o au.

De asemenea, trebuie să le mulţumim şi celor care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar şi nedidactic, care au o contribuţie importantă la funcţionarea în condiţii optime a unităţilor de învăţământ.

Cu ocazia deschiderii noului an şcolar, le urăm succes elevilor şi colegilor noştri, cu speranţa că împreună vom putea depăşi provocările pe care le vom întâmpina!

Preşedinte FSLI, Simion HANCESCU

Bucureşti, 5 septembrie 2022