Reperul „Petru Rareş”

În fiecare an şcolar, promoţiile vechi de raresişti sărbătoresc ceva: 5, 10, 15, 20, 25… de ani de la terminarea liceului lor, numit astăzi Colegiul Naţional „Petru Rareş”. În funcţie de puterea financiară, agapa se organizează în eleganta sală a teatrului sau chiar la liceu. De pildă, la împlinirea a 140 de ani de la inaugurarea liceului, evenimentul s-a sărbătorit şi la TT.

Revenim la rareşişti. De ce se dau „grande”? Din două motive:

1. au avut dascăli dăruiţi de Dumnezeu cu harul predării şi

2. toţi rareşiştii au ajuns oameni de ispravă.

Cine au fost profesorii rasaţi de care vorbim? „ Virtuozul Victor Savin, vrăjitor al cuvântului; Aurel Rotundu, ce care învia în imaginaţia adolescenţilor istoria neamului şi a lumii; Constantin Borş, blajin şi blând, matematician apt să ocupe o catedră universitară, poet şi părinte al celor aflaţi în dureroase lipsuri materiale: Georgeta Pralea care m-a învăţat să scriu corect cuvântul „timp”… Caracterizarea de mai sus aparţine prof. Mihai Emilian Mancaş, fost elev, profesor şi director la liceul de care vorbim.

Faima dascălilor prezentaţi e vie şi astăzi. Argumente? La un examen de „bac” la Liceul de Fete din târgul Pietrei a fost prezent şi Aurel Rotundu. La examenul de limba română, proba orală, cea mai bună elevă s-a blocat. Nu-şi amintea nimic despre Eminescu. Vroia să părăsească examenul. Profesorul Rotundu a rugat-o pe candidată să cânte comisiei de examen „Mai am un singur dor”. Cu lacrimi în ochi eleva a cântat dumnezeieşte. Şi-a amintit tot şi a luat 10 (zece) cu felicitări. Evident se impun două întrebări. Prima: ce s-ar fi întâmplat cu fata dacă se aplica „bacul” cu grilă? A doua: cum ieşea în situaţia disperată descrisă dacă dădea „bac”-ul azi. Citeşte: cu camera web pusă pe examinatori şi profesori, cu jandarmi la uşă? Vă răspund eu: pe atunci încă nu apăruse funestul Funariu… sau Funeriu? Candidata, pe numele ei Lucia Roic a devenit o celebră soprană la Conservatorul din Bucureşti. Să auzim de bine! Dom¢ profesor aţi fost mare!

 

Dumitru RUSU