Iunie este prima lună de vară. Este vremea cireşelor, a zilelor călduroase şi a nopţilor mai scurte.
Iunie este luna Şcolii. În prima zi de vară sărbătorim miracolul naşterii, miracolul purităţii dar şi întoarcerea la inocenţă. Ziua universală a copiilor este ziua în care ne bucurăm împreună, cei mici şi cei mari. Este ziua în care fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-ne cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil. Este sărbătoarea care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, să ne lăsăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple, precum cei mici.
Iunie este luna în care se încheie anul şcolar. Încă un pas spre devenire, încă o treaptă spre împlinirea profesională şi morală a fiecărui copil şi tânăr.
Iunie este luna în care încep examenele. Offf… examenele…
Iunie se sfârşeşte cu Ziua Învăţătorului. 30 Iunie este sărbătoarea Soborului celor 12 Apostoli, cei care au fost trimişi să răspândească învăţătura.
Educatoarele, învăţătorii şi profesorii din România s-au simţit onoraţi să fie serbaţi de ziua Apostolilor. „Cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubire de moşie…”, aşa cum erau numiţi dascălii la un Congres al învăţătorilor, îşi serbează la fiecare sfârşit de an şcolar bucuria şi satisfacţia lucrului bine făcut. De fapt, ziua învăţătorului este în fiecare zi în care el intră în clasă şi împreună cu fiecare copil porneşte pe „drumul regal al înţelepciunii”.
De Ziua Învăţătorului vă dorim sănătate şi putere pentru continuarea lucrului pe care îl faceţi cu dăruire.
La mulţi ani tuturor celor care duceţi pe umeri dulcea povară a luminii!
Prof. Liviu Constantin RUSU, Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ