Drumul spiritual al lui Ferdinand I – prin localităţile basarabene

Un bust al Regelui Ferdinand I a fost dezvelit pe data de 6 iunie, curent, în localitatea Feşteliţa, din raionul Ştefan Vodă. Bustul a fost donat localităţii de către asociaţia obştească „Oameni printre oameni” din Medgidia, judeţul Constanţa, preşedintele Asociaţiei, Gheorghe ROTARIU, fiind prezent la dezvelirea bustului.

Evenimentul a avut loc în ziua comemorării eroilor români, a celor 44 de ostaşi, căzuţi pe câmpul de luptă la Nistru, în cel de Al Doilea Război Mondial, care au fost înmormântaţi în Feşteliţa. Primarul localităţii, Nicolae Tudoreanu, răscoleşte de ani buni arhivele şi caută descendenţi ai ostaşilor înmormântaţi în sat. Au fost găsite familiile a 22 de eroi îngropaţi în Feşteliţa.

Primarul comunei Feşteliţa, Nicolae Tudoreanu, a relatat la dezvelirea bustului: „Încercăm să educăm tânără generaţie şi să îi spunem că istoria noastră nu a început în 1991. Avem o istorie bogată şi înaintaşi care au contribuit esenţial la dezvoltarea acestui teritoriu. Pentru noi, România interbelică a fost rodnică. Localitatea s-a dezvoltat foarte puternic în acea perioadă. De exemplu, reforma făcută sub Ferdinand Întregitorul, a adus moşiei localităţii noastre peste 1600 de hectare de pământ, au fost împroprietăriţi circa 200 de ţărani. Avem vie în memorie şi vizita regelui Ferdinand în judeţul Cetatea Albă de care, administrativ, în 1921, ţinea şi localitatea Feşteliţa. Vrem ca acest drum spiritual al lui Ferdinand să treacă şi prin localitatea noastră”.

În Basarabia, în perioada interbelică, au fost ridicate cinci busturi dedicate regelui Ferdinand I şi o statuie instalată în faţa Casei Mitropoliei din Chişinău, loc în care se afla astăzi sediul guvernului. Toate au fost demolate în 1940, la venirea trupelor sovietice.

În ultimii ani au fost refăcute şi reinstalate busturi ale Regelui Ferdinand în localităţile Nisporeni, Ialoveni, Soroca (Tepilova Mare), Rezina, Stefan Voda (Feşteliţa).

Angelina BEGU