Înfrăţire pe teme medicale între Piatra-Neamţ şi Granada

 
Prin intermediul proiectului Erasmus + „Top Nursing Skills” 2016-1-RO01-KA102-024350, în perioada 16 ianuarie – 17 februarie 2017, 14 elevi de la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ au efectuat stagiul clinic în Granada (Spania) la Spitalul „San Rafael”, respectiv Residencia Luquelara SLU (Los Tulipanes). Acesta reprezintă primul flux din cei 28 de elevi ai anului II de studiu, specialitatea asistent medical generalist, care beneficiază de rezultatele implementării acestui proiect.

În calitate de responsabil cu diseminarea rezultatelor în cadrul proiectului, în perioada 7-10 februarie 2017 (a patra săptămână de efectuare a stagiului clinic de specialitate al elevilor) am desfăşurat o vizită de monitorizare la locul de stagiu în vederea urmăririi respectării programului zilnic de formare la cele două unităţi de primire şi a activităţilor pe care le desfăşurau practicanţii. Această vizită a constat în monitorizarea a două zile de stagiu la Residencia Luquelara SLU (Los Tulipanes) şi Spitalul „San Rafael”, participarea la evaluarea de la finalul săptămânii şi o zi de monitorizare în instituţia intermediară (Europroyectos Erasmus+ S.L.) care a asigurat cazarea şi masa beneficiarilor.

În urma discuţiilor cu tutorii de stagiu şi cu participanţii am obţinut un feedback pozitiv. Elevii Şcolii Postliceale Sanitare Piatra-Neamţ, beneficiari ai proiectului, au dovedit abilităţi şi competenţe specifice modulelor de geriatrie, gerontologie, neurologie, psihiatrie şi nursing specific, sunt responsabili în practicarea actului medical, disciplinaţi, deschişi spre dialog, dornici să acumuleze o experienţă profesională, personală şi lingvistică.

Participanţii au declarat că din primele momente au sesizat profesionalismul întregii echipe medicale şi importanţa pe care aceasta o acordă comunicării cu pacienţii. Pe tot parcursul stagiului clinic elevii au fost însoţiţi de asistenţi medicali (mentori/tutori) sau studenţi care au oferit informaţiile necesare şi au răspuns la toate întrebările.

Acest stagiu a fost o experienţă inedită. Elevii au legat prietenii, au îmbinat utilul cu plăcutul, ducându-se la stagiu, dar beneficiind şi de timp liber. Astfel, instituţia intermediară, Europroyectos Erasmus+ S.L., a organizat activităţi culturale cum ar fi: excursia de la Sevilla, vizită la Castelul Alhambra şi la Muzeul de Ştiinţe din Granada etc.

În cele cinci săptămâni de experienţă în străinătate, elevii români au descoperit multe lucruri interesante despre modul de lucru al asistenţilor medicali de acolo, despre sistemul medical spaniol, despre mentalitatea acestora şi nu în ultimul rând despre cultura locală.

În concluzie, schimbul de experienţă avut de cei 14 reprezentanţi ai Şcolii Postliceale Sanitare din Piatra-Neamţ constituie un atu pentru dobândirea unui job atât în ţară, cât şi în străinătate. Fericiţi de fructificarea oportunităţii pe care au avut-o, după cum a rezultat şi din felul în care s-au prezentat în data de 20 februarie 2017, la examenul de echivalare a stagiului clinic efectuat în străinătate (echivalarea numărului de ore de stagiu, al numărului de credite şi al modulelor de specialitate), beneficiarii îi îndeamnă pe colegii lor de la specializarea asistent medical generalist să participe la cât mai multe astfel de experienţe, asigurându-i că vor avea numai de învăţat, fapt extraordinar pentru sistemul medical românesc.

 

Prof. Cecilia ROTĂRESCU

Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ