Şcoala cu clasele I-VIII Oanţu (structură a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” Pângăraţi) din judeţul Neamţ, se află în al doilea an de proiect, în cadrul parteneriatului multilateral Comenius ARCHITEACHING, www. architeaching.ro.
Proiectul are ca obiectiv principal promovarea educaţiei interculturale europene, centrată pe arhitectură, prin intermediul competenţelor-cheie: comunicarea în limbi străine, competenţele digitale, simţul iniţiativei şi al antreprenoriatului, moştenirea şi exprimarea culturală.
Obiectivele specifice sunt: promovarea inovaţiei în predarea limbilor străine, prin intermediul domeniului arhitecturii; promovarea creativităţii, a competitivităţii şi creşterea spiritului antreprenorial.
Parteneriatul multilateral Comenius ARCHITEACHING este format din: Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, România (coordonator), Escola EB 2,3 de Vialonga – Portugalia; Istituto Vanvitelli-Stracca-Angelini -Ancona – Italia; Jaunmuiza Pamatskola – Skrunda – Letonia; Xylotympou Gymnazium -Cipru; Gimnazjum nr. 1 – Radziejow – Polonia; IES Turaniana – Almeria – Spania şi Şcoala cu clasele I-VIII Oanţu, comuna Pângăraţi, judeţul Neamţ, România.
Limbile străine folosite în proiect sunt: limba engleză, limba franceză, limba spaniolă. De asemenea, se promovează folosirea limbilor mai puţin studiate: limba italiană, limba letonă, limba rusă, limba poloneză, limba greacă.
Produsele finale ale proiectului:
1) site-ul special www.architeaching.ro cu un sistem inovator de management al învăţării – Learning Management System
2) o istorie multimedia a arhitecturii din ţările implicate în proiect; această lucrare va fi redactată în engleză, franceză şi spaniolă;
3) simulări 2D şi 3D ale oraşelor europene din trecut, din prezent şi din viitor;
4) un concurs între instituţiile participante pentru a se crea casa şi oraşul viitorului (simulări electronice 2D – 3D);
5) un dicţionar plurilingv de termeni arhitecturali; acest dicţionar se află deja pe site-ul proiectului (ca şi realizare software – mysql) şi s-a stabilit metodologia de introducere a terminologiei de specialitate;
6) un studiu conjunct al relaţiei dintre arhitectura naţională şi literatură, la fiecare partener;
7) emisiuni TV şi 5 filme documentare despre istoria arhitecturii în fiecare din instituţiile implicate.
În perioada 16 octombrie – 19 octombrie 2012 a avut loc reuniunea de proiect din Radziejow Polonia. De la Şcoala Oanţu au participat membri ai echipei de proiect şi o elevă din clasa a VII-a.
Reuniunea a debutat cu o primire festivă organizată de şcoala parteneră, cu un program artistic prezentat de elevi. A urmat întâlnirea oficială cu primarul localităţii şi membri ai comunităţii locale. Prima zi a continuat cu un descoperirea arhitecturii vechiului Torun, cel de-al doilea oraş din sudul Poloniei care nu a fost distrus în cel de-al doilea război mondial şi a păstrat până astăzi exemple de arhitectură clasică. Centrul istoric Torun a fost integrat în patrimoniul mondial UNESCO în 1997. In timp, Torun a devenit prea mic faţă de numărul în ascensiune al populaţiei, astfel că s-a dezvoltat treptat în afara zidurilor oraşului vechi, înfiinţându-se oraşul nou. A urmat descoperirea arhitecturii utilitare din Inowroclaw, continuându-se cu cea religioasă, cu precădere Biserica St Maria.
Ziua a doua a reuniunii a început cu documentarea la Biskupin, considerat de specialişti, cel mai important şi mai bine păstrat sit arheologic din Polonia şi unul dintre cele mai interesante din Europa. Situl a fost reconstruit şi transformat într-un muzeu, reproducând în detaliu şi în mărime naturală o aşezare din Epoca Fierului. Potrivit istoricilor, situl datează din anul 700 IdHr, din perioada in care Imperiul Roman era abia la începuturile sale, iar artefactele şi construcţiile s-au păstrat surprinzător de bine. A urmat apoi studierea arhitecturii uneia dintre cele mai mari catedrale din Europa, cea din localitatea Lichen. Au fost realizate reportajele arhitecturale, după planul făcut.
Următoarele zile au fost consacrate workshopurilor. Fiecare partener a prezentat toate temele lucrate în perioada mai- octombrie 2012, care se vor constitui în produse finale. S-a lucrat în programul ALICE 2-3, pentru însuşirea şi utilizarea lui ulterioară la clase. S-au stabilit temele care vor conduce la elaborarea produselor finale. Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune de evaluare si cu planificarea activităţilor în detaliu pentru perioada următoare din proiect.
Prof. Elena-Roxana IRINA