Proiect despre tradiţii culinare româno-turco-polone

Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” a devenit, la începutul lunii decembrie, pentru o săptămână, puntea ce leagă tradiţia gastronomică românească de cea poloneză şi de cea turcă. Reunirea celor trei culturi a fost posibilă în cadrul proiectului Leonardo da Vinci „Europe defines unity and diversity in food culture” – un parteneriat de învăţare, sprijinit de Comisia Europeană, cu finanţare asigurată prin Programul Învăţare pe tot parcursul vieţii,  promovat de Agenţia Naţională Pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” vor împărtăşi, timp de doi ani, secretele unei practici culinare tradiţionale unice şi sănătoase alături de partenerii lor de proiect din alte trei şcoli : Kayseri Halide Nusret Zorlutuna Kiz Teknik ve Meslek Lisesi – Kayseri din Turcia, Zespót Szkót im.T.Kosciuszki w Wysokiej – Lancut din Polonia şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din  Suceava.

„Prima întâlnire a membrilor proiectului a avut loc luni, 3 decembrie şi a fost găzduită de noi. Dialogul celor trei culturi se va materializa, până la finalizarea proiectului, într-un site ce va conţine însemnările de la seminariile despre mâncare tradiţională, nutriţie şi industrie alimentară, un blog cu reţete ilustrate, o carte de bucate electronică şi un ziar virtual cu specific culinar.

Pentru elevii colegiului implicaţi în proiect, dar şi pentru comunitatea locală, parteneriatul aduce beneficii reale. Nu doar bucuria de a rezona cu tradiţii ce au sfidat tendinţele alimentare moderne, ci şi mândria de a ne purta zestrea culinară mai departe, de a o transforma într-o marcă a identităţii naţionale, se înscriu în dimensiunea aşteptărilor noastre de la acest proiect”, ne-a spus profesoara Diana Huţanu.

 

Angela BRUDARU