Proiectul O oră peste Prut
• USLIP IAŞI şi Consiliul Raional Ungheni al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova au iniţiat un parteneriat, care vizează implementarea unui proiect cu denumirea „O oră peste Prut”, cu scopul de a facilita schimbul de experienţă profesională şi sindicală între profesorii-membri de sindicat din ambele municipii.
În debutul lunii decembrie, în incinta Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Ungheni am dat start implementării proiectului, care a pornit de la nevoia cunoaşterii mai îndeaproape, a schimbului de experienţă profesională şi sindicală între cadrele didactice, membri de sindicat de pe ambele maluri ale Prutului. După o perioadă de tratative şi aranjamente, cadrele didactice din liceu – Vasile Grigore, profesor de biologie, Svetlana Putină, profesoară de limba engleză, Ludmila Trofim, profesoară de limba şi literatura română, Elvira Arman, profesoară de educaţia fizică, Maria Bodrug, învăţătoare la clasele primare, Aliona Prepeliţă, învăţătoare la clasele primare – au ţinut lecţii deschise, fiecare la obiectul său, pentru colegii de breaslă din Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” din Iaşi. Totodată, colegii lor, profesorii ieşeni – Mihaela Dârdală, profesoară de biologie, Ana Lazar, profesoară de limba engleză, Ionela Raba, profesoară de limba şi literatura română, Iulius Luiuz, profesor de educaţie fizică – au ţinut ore cu elevii din liceul „Ion Creangă”.
Pe lângă schimbul de experienţă pedagogică, membrii celor două sindicate şi-au împărtăşit şi experienţa sindicală. Am discutat, împreună cu preşedintele USLIP Iaşi, Dan Chihaia, despre problemele care ne frământă, despre modalităţile de a găsi ieşire din impas, de a ne proteja drepturile şi interesele.
Condiţiile favorabile, climatul psihologic deosebit a condus la crearea unor legături strânse între părţile implicate în proiectul „O oră peste Prut”. Aici a contribuit şi activitatea extracurriculară „Am un plai ca din poveste”, care a cuprins cele mai frumoase poezii, cântece, scenete, prin intermediul cărora elevii şi-au exprimat dragostea, respectul faţă de neamul şi tradiţiile româneşti. Oaspeţii au trăit la maxim emoţiile, dansând împreună cu elevii, dansatori din ansamblul de dansuri populare „Unghenenii”.
Toţi participanţii la activitate sunt în aşteptarea derulării părţii a doua a proiectului, care va avea loc în luna februarie la Iaşi.
Lilia SAVIN, preşedintele Consiliului raional Ungheni al FSEŞ