Un turneu al Unirii

• Teatrul românesc la Bucureşti, Iaşi, Chişinău

Omagiind data de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, dar şi Ziua Unirii Basarabiei cu Patria Mamă, au fost prezente la Chişinău, într-un turneu de excepţie, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti. Astfel, în perioada 25-29 martie 2023, fiecare teatru a adus câte o comedie celebră din repertoriul naţional interbelic şi câte un spectacol de o actualitate stringentă din marile texte ale literaturii:

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a jucat „1984”, un spectacol de Claudiu Goga, după celebrul roman antitotalitar de George Orwell, text adaptat de Robert Icke şi Duncan Macmillan şi GAIŢELE, cea mai valoroasă comedie de Alexandru Kiriţescu, în montarea lui Ovidiu Lazăr; scenografia – Alina Dincă-Puşcaşu.

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti a prezentat TITANIC VALS de Tudor Muşatescu, piesă considerată drept cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc (jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naţionalului bucureştean), şi readusă acum în lumina rampei, de unul dintre cei mai inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Al doilea spectacol al bucureştenilor a fost CEI DREPŢI, după Albert Camus, un text cu valenţele unei tragedii shakespeariene, adaptat şi transpus în universul scenic de Mihai Măniuţiu.

Teatrul ne adună într-o sală, în faţa unei scene pentru a împărtăşi liber şi creator emoţii, idei, opinii, pentru a transmite sentimentul de solidaritate şi speranţă. Cultura, valorile europene, arta liberă şi imaginaţia creatoare sunt pilonii unirii, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că proiectul conceput şi realizat în 2014, datorită deschiderii şi cuvântului dat de Ion Caramitru, care i-a dat şi titlul „Teatrul românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, a devenit un veritabil Turneu al Unirii.

Mircea ZAHARIA