Perle Bac 2013

„Iubirea e ca fumul de mici”

 „Jurnalul e acel ceva pe care îl uiţi în bancă la şcoală şi un coleg îl găseşte şi îl citeşte şi te compromite”.

„Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa”.

„Multă lume critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiş în show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă, apar seara la televizor. Pentru mine ele au reuşit în viaţă. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te ştie nimeni, în afară de cartierul tău”.

O duci bine în viaţă dacă eşti şmecher, cu maşina tunată, gagica cool, ţi se apleacă lumea la picioare. Sau poti fi afacerist ca Gigi Becali, să fi toata ziua pe la televizor, să arunci cu bani la săraci. Asta văd eu model, ca băiat de băiat ce sunt. Nu mi-am schimbat părerea nici după ce l-au arestat pe Becali, după trei ani scapă. Rămâne în istorie”.

„Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place”.

„Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani”.

„Rolul cratimei este de a ajuta, a uşura deplasarea, mersul pe jos…”.

„Nu putem avea imagini poetice, pentru că textul nu e cu fotografii”.

„Rolul verbelor la imperfect e să ne arate că lumea asta chiar e imperfectă, poţi să faci tu bine cât poţi, să te duci la biserică, să-ţi faci temele, să nu minţi şi tot te calcă maşina sau faci cancer”.

„Tipul de perspectivă narativă în Accidentul este una foarte foarte nasoală, dacă-mi permiteţi să spun mai modern. Ce accident are o perspectivă veselă?”.

„Comuniştii erau terorişti, nu dădeau internet la oameni. Ei se bătea cu americanii, care lea dat la temelie, că avea mai multe bombe atomice”.

„Statul român s-a născut pe cadavrele oamenilor simpli, ca mine şi ca tine, care au murit ca să avem noi unde să mergem azi la mall şi să spunem că România e o ţară de… mă scuzaţi puncte puncte”.

„Uniunea Sovietică era un fel de Rusia de acum, mai măricică. Ea avea Armata Roşie, care era câtă frunză câtă iarbă, vorba poetului, iar noi otrăveam fântânile, ca să moară ei de sete înainte să ne arunce bombe în cap”.

„Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat, nu aveau ăştia ce să fure azi”.

„Nicolae Ceauşescu a construit cu doar câţiva oameni statul român modern în sec. 19. A făcut fabrici, moluri, ştranduri. Aveam cele mai frumoase mine din Europa, unde minerii săpau frumos în pământ. Şi a mai rămas mii de tone de aur”.

„România era implicată în tot felul de relaţii internaţionale aiurea prin lume cu diverşi dubioşi. Asta nu era bine, deoarece îşi bătea toţi joc de ea ca şi acuma”.

„Eu îl iubesc pe Radu Mazăre, pentru că e băiat de viaţă şi e foarte bun în politică. A dus fetele la vot în costum de baie şi face Învierea pe plajă. L-am prins odata în club ameţit şi a dat noroc cu mine, nu s-a jenat”.

„N-am model că nu prea citesc. O să am până în sesiunea de toamnă. Dar cred că daţi alt subiect”.

„Am un văr cârciumar care este modelul meu. La el la bar vine şi primarul şi n-are treabă cu SANEPID-ul sau controale. Acum îşi face terasă pe faleză. La el sunt numai bucăţi”.

„Modelul meu este Ilie Năstase, pentru că nu îi pasă de gura lumii şi s-a însurat de multe ori. Când l-a supărat cineva i-a dat-o la temelie”.

„Modelul meu este tatăl meu care este preot la parohia mare din centru. Îl ascultă toată lumea, are un program lejer şi venituri bune. Îmi plac şi Papa Paul şi Patriarhul, care fac biserici mari şi oamenii sunt fericiţi”.

„Modelul meu de viaţă sunt eu însumi, lucrez ca ospătar la MAI şi sunt foarte mândru. La ora 8 începe nebunia, cu cafele, ceaiuri şi de mâncare la majoritatea din unitate”.

„Iubirea plutea în aer ca fumul de mici. Iubirea e ca fumul de mic”.

„Accidentul este o operă de iubire accidentală. Oamenii se iubeau la nimereală ca o buşitură şi se mai dedulceau neaşteptat. Îşi bubuiau destinele în traficul vieţii amar”.

„Ann pozează sălbatică cu buze ţuguiate şi romantică e din fire. Ştie să nebunească bărbaţi că îi lucrată pe forme şi ştil şi în inimă îi vagaboandă”.

„Na-re Teodor Arghiezi poezie veselă. Iel ştie că totul ăi negativi. Mâne poate îi mai bine poate nu cine ştie”.

„Simţeam că în jurnalul meu pot să îi înjur pe toţi fără să iau bătaie”.

„Când te prinde iubirea stai şi te uiţi ca prostul la o poză, zile şi nopţi, iar oamenii nu înţeleg de ce”.

„Jurnalul intim al unei fete sau băiat se scrie cu ce simt ei în ziua aia. Scri de un tâmpit care nu te iubeşte şi el nici nu ştie că tu eşti romantică pentru că băieţii vor numai relaţii strict intime”.

„Cine ştie în câte jurnale eşti tu şi habar nu ai că lumea te bârfeşte”.

„Arghezii se depresiona cu poezie trista deoarece la modă se purta atunci stilul lui amărât. Arghezi e un trist că lumea gustă din tristeţi şi le citea pe nemâncate”.

 „Poetul avea o fixaţia pe poza lui Ann pentru că atuncea, în vechime nu era Facebook ca să vadă toate panaramele dezbrăcate pe toţi pereţi. Şi ea perversa o lăsat poza ei în vitrină la foto pe unde ştia că trece poetul”.

„Se uita cu jenă la poza capului iubitei lui din vitrină la fotograf că făceau mişto băieţii de la terasă de iel. Fotografia avea buzele surâzătoare. Ia lăsat-o iubita lui ca atunci când este plecat cu treabă, el să nu uite de faţa ei”.