Între emoţii şi neputinţe:

rezultateBobociada în şcolile muşatine...

Sfârşitul anului şcolar 2014/2015 a pus pe jar toată suflarea, elevii claselor terminale, atât cei de la gimnaziu, cât şi liceenii, urmând să demonstreze, cu notele de la Evaluarea naţională, respectiv de la Bacalaureat, cum s-au pregătit pe parcursul a câtorva ani de şcoală. Primii care au intrat în focul examenelor au fost absolvenţii de clasa a VIII-a, bilanţul pe întregul judeţ Neamţ fiind unul în trendul anilor anteriori, subiectele, relativ abordabile, făcând chiar să crească pe ansamblu valoarea rezultatelor finale. Astfel, din cei aproape 4800 de absolvenţi de clasa a VIII-a, 880 de elevi au obţinut medii de admitere peste 9, în vreme ce la polul opus 794 elevi au obţinut medii sub 5, 80 dintre cei care s-au prezentat la ambele probe obţinând medii cuprinse între 1 şi 2.00. Cum nu se putea altfel, sesiunea junilor absolvenţi a fost marcată şi de absenteism, fie la una dintre probe, fie la ambele, cel mai adesea candidaţii fiind speriaţi înaintea examenului de Matematică. Astfel de situaţii s-au înregistrat mai ales la şcolile din mediul rural, un exemplu elocvent în acest sens fiind cazul Şcolii Gimnaziale din Solca, comuna Oniceni, unde opt dintre cei 20 de absolvenţi au dat examenele pe… scăldat, dintre cei rămaşi în sălile de concurs doar unul singur reuşind să obţină media 5!

Contraste la şcolile „de la ţară”…

Buni şi mai puţini buni, aşa a cumpănit balanţa în urma Evaluării Naţionale şi de această dată, în urma radiografierii rezultatelor, contrastele cele mai evidente fiind înregistrate la şcolile din mediul rural din zona Romanului, din pricini multe şi complexe pe care mai marii educaţiei le cam ştiu dar nu au leac pentru ele. Relevant este cazul Şcolii gimnaziale din comuna Moldoveni, de pildă, unde la examenul de Matematică trei eleve au primit nota maximă – Ana-Maria Gotcă, Roxana Petronela Popa şi Andreea Mădălina Ghiroagă, care a reuşit şi cea mai mare medie, de 9,75 – însă o treime dintre absolvenţii prezenţi aici la ambele probe n-au reuşit să obţină nota 5! Un alt exemplu ar fi Şcoala gimnazială din comuna Tămăşeni unde doar cinci dintre cei 44 de absolvenţi prezenţi la examen au obţinut medii sub 5, însă diferenţa dintre prima şi ultima medie este flagrantă: 1,95 şi 9,50 media obţinută de eleva Alexandra Bianca Dorcu! Între o maximă şi o minimă, lista poate continua, problema punându-se în mod dramatic în contextul în care sistemul actual al admiterii în învăţământul liceal permite accesul de-a valma, a premianţilor şi a corigenţilor Evaluării Naţionale, deopotrivă. E drept, fiecare pe locul lui, însă chiar şi aşa lucrurile se-ncurcă odată ce astfel de „absolvenţi” ajung mai departe!

Elevi de nota 10!

„De nota 10” în contextul sesiunii 2015 a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a nu este doar o figură de stil ci o realitate elocventă care evidenţiază, pe de o parte, munca elevilor responsabili, a educatorilor şi a familiilor acestora, dar şi nivelul moderat ca dificultate al subiectelor din acest an, valabil pentru ambele probe. Însă cum toţi candidaţii au evoluat în condiţii egale de concurs, cei mai buni, rămân, totuşi, cei mai buni!

Ca de fiecare dată, capul de afiş în acest context îl deţin şcolile „bune” din Roman, Colegiul Naţional „Roman Vodă” remarcându-se chiar cu un cvartet de „decari”, protagonistele, de fapt, fiind Ioana Pintilie, Irina Cătălina Cozma, Teodor Diaconu şi Carina Ioana Gheorghiţa, ultima bucurându-se şi în calitate de şefă de promoţie la absolvirea clasei a VIII-a. Toate cele patru romanvodiste au obţinut media 10 la ambele probe, reţeta fiind una comună: seriozitate, consecvenţă în muncă şi multă ambiţie!

Chiar dacă nu au obţinut 10 pe linie, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban s-au înregistrat note maxime, fie la examenul de Limba română, fie la cel de Matematică. Cei mai mulţi decari, da, tot la „Roman Vodă” au fost: 14 din stirpea lui… Isoscel şi doar unul din cea a lui Eminescu!

Urma alege!

Mai mulţi elevi proveniţi din şcolile „de la ţară” din zona Romanului au completat seria celor „de nota 10”, şapte dintre aceştia remarcându-se la examenul de Matematică (Delia Patricia Benchea – Liceul Tehnologic Adjudeni/comuna Tămăşeni, Ionuţ Alexandru Cernat – Şc. Gimnazială Oniceni, Andreea Mihaela Dancă şi Eduard Andrei – Şc. gimnazială Gherăeşti, plus cele trei absolvente de la Moldoveni, deja menţionate) şi doar unul la Limba Română, respectiv Alina Sânziana Ivan – Şc. Gimnazială Sagna, eleva obţinând de altfel şi cea mai mare medie din şcoală, 9,87.

Ca de obicei, cele mai dorite şcoli care au figurat pe fişele de admitere la liceu ale absolvenţilor de gimnaziu din zona Romanului au fost, în ordine; C.N. „Roman Vodă”, Lic. Tehnologic „Vasile Sav” şi C.T. „Petru Poni”, toate din Roman, la care se adaugă Lic. Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani care-şi alimentează efectivele din comuna de reşedinţă şi ceva din localităţile megieşe. În ciuda faptului că la liceu a fost repartizat orice absolvent care a trecut de ambele probe ale Evaluării Naţionale, indiferent de media obţinută, totuşi, la instituţiile de învăţământ liceal din zona Romanului au rămas foarte multe locuri vacante. La acest capitol recordul îi aparţine C.T. „Danubiana”, cu 64 de locuri neocupate, liceele din Top3, menţionate anterior, fiind scutite de emoţii pentru etapa a doua de repartizare computerizată care va avea loc pe 23 iulie, cea de a treia (şi ultima!) fiind prevăzută pentru zilele de 3 şi 4 septembrie.

A. OPRIŞ