Şcoli „de vară”, la alegere!

De cum s-a stins ultimul sunet de clopoţel al anului şcolar pe care elevii l-au dat deja uitării, iniţiativele gen „Şcoala de vară” n-au întârziat să apară, aceste acţiuni fiind întinse pe toată durata vacanţei mari după un calendar care ţine de rigorile organizatorilor. Una dintre ofertele valabile la Roman se adresează copiilor şi tinerilor din şcolile municipiului, dar şi celor care provin din instituţiile de învăţământ de pe raza localităţilor învecinate: Sub egida „Vacanţa mare, împreună”, conducerea Clubului Copiilor Roman, împreună cu coordonatorii cercurilor existente în instituţie ne-am propus să scoatem copiii din casă în vacanţă, oferindu-le un program plăcut şi util de petrecere a timpului liber, după un orar zilnic de patru ore, de luni până vineri, timp de cinci săptămâni. Le propunem copiilor activităţi recreative în cadrul cercurilor noastre, în funcţie de dorinţa şi pasiunea fiecăruia, începând de la atelierul de pictură, de pildă, până la muzică, jocuri logice, calculatoare, dansuri sau karting. Doritorii nu trebuie decât să se înscrie, conform cerinţelor noastre, absolut toate activităţile fiind programate în regim gratuit, până la sfârşitul lunii iulie, a spus Prof. Ilie Boloca, director la Clubul Copiilor Roman.

Biserica face „concurenţă”!

la scoala de vara (1)O „concurenţă” constantă, educativă, foarte diversificată în ceea ce priveşte petrecerea timpului liber în vacanţa mare vine şi din partea Bisericii, parohiile romano-catolice fiind în topul derulării unor astfel de acţiuni de la care însă nu sunt exceptaţi tinerii de alte confesiuni. Un exemplu de activitate deja derulată este cea organizată în parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Tămăşeni, în intervalul 6 – 11 iulie sub sloganul „Vara împreună”. Astfel, campusul din acest an a adunat la Tămăşeni circa 400 de copii şi adolescenţi organizaţi în şase grupe, plus grupa celor de la grădiniţă, care au participat la diferite activităţi educative, recreative şi religioase, tema din 2015 a campusului fiind „Fericirea este doar la Tine”. La rând aşteaptă şi Parohia „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman unde, mai pe la sfârşitul vacanţei, va avea loc campusul intitulat „Toamna împreună”, de asemenea cu o temă distinctă, acţiunile urmând să fie puse în scenă de către un grup de animatori coordonaţi de preoţii parohiei.

Nici Biserica Ortodoxă nu se lasă mai prejos, în parohiile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului demarând astfel de acţiuni destinate mai ales copiilor care nu dispun de posibilităţi deosebite de a pleca în vacanţă în afara localităţilor de baştină. Programul, coordonat de către preoţii din parohii ajutaţi îndeobşte de tineri voluntari, a demarat încă de la începutul lunii iulie cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Tot din iniţiativa şi cu binecuvântarea ierarhului locului, un număr de 45 de copii din familii defavorizate din Eparhia Romanului şi Bacăului participă în această vară la tabăra „Licăr de Lumină” care se desfăşoară la Centrul social – pastoral „Sfânta Cruce” din Buşteni, cele 11 sesiuni de tabără fiind organizate pe tot parcursul verii în cadrul proiectului „Alege Şcoala”. La aceste iniţiative, demnă de adăugat ar fi şi aceea a Pr. Mihăiţă Popovici, coordonatorul proiectului „Iubire şi speranţă”, prin intermediul căruia şi pe parcursul vacanţei mari 80 de copii din familii defavorizate din Roman, în marea lor majoritate de etnie rromă, beneficiază zilnic de un program educaţional adecvat perioadei, plus hrană şi satisfacerea altor cerinţe de subzistenţă.

„Roman Vodă”, cu agendă proprie…

În fine, din oferta generoasă a şcolilor de vară nu lipsesc nici acţiunile iniţiate de o serie de instituţii de învăţământ romaşcane, în top la această categorie pentru zona Romanului fiind Colegiul Naţional „Roman Vodă” cu de-acum tradiţionala Tabără de Matematică, rezervată celor mai performanţi elevi de gimnaziu din şcolile romaşcane. La aceasta se adaugă o nouă ediţie a Şcolii de vară destinată elevilor pasionaţi de limba, cultura şi civilizaţia germană – sub patronajul Asociaţiei de voluntari „Muşatinii” – şi, în premieră, o altă acţiune de acest gen coordonată de catedra de Informatică din cadrul celei mai galonate instituţii romaşcane de învăţământ liceal.

A. OPRIŞ