Elogiu dascălilor orheieni

La Orhei, în ajunul Zilei Sindicalistului, marcată pe 7 iunie în Republica Moldova, şi-a ţinut lucrările şedinţa festivă dedicată acestui remarcabil eveniment pentru marea familie a sindicaliştilor din diferite branşe, reunite sub umbrela Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor (CNSM). Graţie vrednicului profesor Simion Boţan, preşedinte al Consiliului raional al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ), solemnitatea a căpătat un plus de conotaţie: bilanţul anului şcolar, Gala laureaţilor concursului raional „Cel mai bun sindicalist al anului de studii” şi lansarea unor proiecte pentru vacanţa mare.

Pentru începutul întrunirii, preşedintele Simion Boţan a prezentat oaspeţii redutabili sosiţi în musafirie la „floarea” învăţământului din Orhei: oficialităţi din conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor şi a Federaţiei Sindicale din Educaţie şi Ştiinţă, lideri sindicali din Chişinău, Hânceşti, Ştefan Vodă, Rezina, Ungheni ş. a. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai autorităţilor publice din Orhei, lideri sindicali locali. După acest moment protocolar, amfitrionul Simion Boţan a oferit microfonul oaspeţilor care au adresat asistenţei pedagogice orheiene mesaje cordiale de felicitare şi consideraţie cu prilejul finalizării cu succes a anului de studii 2018-2019 şi debutului vacanţei de vară. Majoritatea vorbitorilor au subliniat contribuţia semnificativă a sindicaliştilor din Educaţie la protejarea drepturilor fundamentale ale angajaţilor din domeniu, implicarea lor susţinută în implementarea Legii unice de salarizare. Totodată s-au adresat către Guvern şi Parlament propuneri concrete, solid argumentate, pentru modificarea anumitelor clauze ale actului legislativ menţionat. Vorbitorii s-au referit la problema eradicării fenomenului de exod masiv al populaţiei active din Moldova, precum şi la cea a contracarării sărăciei cumplite a oamenilor de vârstă pensionară, şi nu numai. În această ordine de idei, s-a lansat propunerea de dinamizare a dialogului social şi a cooperării constructive în configuraţia parteneriatului amiabil APL – oameni de afaceri – sindicate întru asistarea şi încurajarea, nu doar morală, a pensionarilor – foşti şi actuali sindicalişti. Or, „asigurarea lor cu suport necondiţionat este misiunea nobilă a activiştilor sindicali”, susţin atât factorii de decizie din Orhei, cât şi conducerea CNSM, care au dat asigurări că vor sprijini toate iniţiativele şi acţiunile pentru îmbunătăţirea condiţiei social-economice şi de viaţă a membrilor de sindicat.

În continuare Simion Boţan a prezentat cartea de vizită a organizaţiei sindicale a Educaţiei din Orhei, una dintre cele mai reprezentative din republică (2800 de membri întruniţi în 114 organizaţii primare), subliniind iniţiativele şi realizările colegilor săi privind acordarea unui şir de facilităţi suplimentare membrilor de sindicat.

În intervenţiile lor, Ghenadie DONOS şi Nadejda LAVRIC, reprezentanţi ai CG al FSEŞ, au remarcat buna întocmire a Regulamentului cu privire la concursul „Cel mai bun sindicalist al anului de studii”, Victor SÂNCHETRU, preşedintele CR Ştefan Vodă al FSEŞ, şi-a exprimat opinia că impresionanta tradiţie înrădăcinată la Orhei este imperioasă şi demnă de urmat şi de către alţi lideri sindicali, iar Lilia SAVIN, preşedintele CR Ungheni al FSEŞ, a declarat că intenţionează să preia acest exerciţiu de bună practică, implementat de către prof. Boţan, Cuvinte de laudă pentru ţinuta prezentei sărbători a rostit şi pensionarul orheian, Tudor BOGDAN, om cu peste 50 de ani de apartenenţă la Sindicat, dar şi tânărul lider al comunităţii academice a Moldovei, Oleg CHIHAI, care a încheiat astfel: cer solemn acordul colegului Simion BOŢAN de a-mi fi mentor în cauza de perfecţionare a prestaţiei mele de lider sindical”.

Sărbătoarea de suflet dăruită cu generozitate de către CR Orhei s-a încheiat cu un spectacol de zile mari, cu protagonişti valoroşi veniţi din Chişinău, alături de care a cules un mănunchi de aplauze frenetice şi ansamblul de dansatori al gimnaziului „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” din localitate.

Spectatorii au avut parte de clipe emoţionante în care au contactat în direct cu interpreţii îndrăgiţi, fredonând la unison cu ei melodiile ce se bucură de o mare popularitate în mediul pedagogilor. (N. R. – Text prescurtat)

Tamara LUPUŞOR