Proiectul „Promovarea prin activităţi inovatoare a egalităţii de şanse şi de gen în cadrul organizaţiilor partenerilor sociali, cu accent pe instituţiile de educaţie”, la final

sigla - egalitate de sanse in scoli-colorIată că ne apropiem de finalul perioadei de implementare a proiectului citat în titlu şi, practic, la sfârşitul acestei luni vor avea loc ultimele activităţi remarcabile. Deşi proiectul se încheie acum, vom mai avea efectiv şi alte activităţi de diseminare a rezultatelor. Mai multe activităţi vor asigura sustenabilitatea proiectului prin funcţionarea în continuare a sitului şi platformei www.equal.ro.

Pe 28 noiembrie, la Piatra-Neamţ, va avea loc un seminar de bune practici la care vor participa alături de cei 30 de colegi ai noştri care au fost în vizite de studiu în perioada 7-11 octombrie în Spania şi Italia,  experţi români, dar şi experţi ai partenerilor transnaţionali, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa Năsăud, Fundacion y Educacion Integral S.L., Fondazione IKAROS, TILS România SRL, Camporlecchio Educational. Mai mult decât atât, şi-au manifestat dorinţa de a fi prezenţi la acest seminar şefa Comisiei de egalitate de şanse şi de gen din Confederaţia Sindicatelor Europene din Educaţie, un reprezentant al sindicatelor din Olanda şi, de asemenea, preşedintele sindicatelor din învăţământ din Republica Moldova. Iată o prezenţă impresionantă la Piatra-Neamţ, cu o prestanţă care obligă.

DSC04887Astfel, pe lângă seminar, intenţionăm să prezentăm şi două-trei şcoli din Neamţ, pentru ca partenerii noştri transnaţionali să-şi poată face o idee despre şcoala românească. Ce se va întâmpla în cadrul acestei sesiuni de bune practici? În primul rând vom evidenţia aici bunele practici pe  care colegii noştri le-au identificat În timpul vizitelor de studii în Italia şi Spania şi, în acelaşi timp, vom veni cu modele de bune practici din România. Nu neapărat ca propuneri pentru parteneri, ci ca propuneri de generalizare în sistemul de învăţământ din alte părţi din ţară. Noi am văzut lucruri interesante acolo şi sperăm să le arătăm şi noi că trăim într-un spaţiu binecuvântat şi că, în sistemul de învăţământ românesc, mai sunt şi lucruri bune. Încă.

DSC04840A doua zi, pe 29 nov. se va desfăşura conferinţa finală, conferinţa de închidere a proiectului nostru, la care vor participa în afară de cei care au fost la seminarul de bune practici şi alţi invitaţi din instituţiile locale: în primul rând, Inspectoratul Şcolar al Judeţului, Consiliul Judeţean, Consiliul Local… Vom încerca, de asemenea, să-l avem în rândul nostru pe Liviu Marian Pop care, înainte de a fi senator şi ministru, a lucrat şi el la acest proiect.

Precizăm aici că această conferinţă îşi propune să prezinte rezultatele proiectului nostru, produsele muncii noastre, adică „Ghidul privind egalitatea de şanse şi de gen în România”, minighidul, broşura „Equal”, revista „Apostolul” care a publicat mai multe Newslettere ş.a. Un alt obiectiv al conferinţei, un obiectiv general al proiectului este acela de a desfăşura activităţi în parteneriat. A fost un obiectiv uşor neglijat, un lucru despre care s-a vorbit mai puţin, dar asupra căruia trebuie insistat tocmai ca să învăţăm să lucrăm nu numai cu parteneri români ci şi cu parteneri transnaţionali. E o muncă frumoasă dar dificilă, pe care am învăţat-o şi pe care ne-am bucura să-o înveţe şi alţii. Au fost implicaţi în acest proiect 7 parteneri români şi străini şi fiecare a avut de învăţat câte ceva. E o experienţă pe care, sper, s-ar putea s-o fructificăm şi altădată. (G.P.)