Conferinţa Uniunii Judeţene a Sindicatelor Democratice Neamţ

CONF 1CONF 8Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Democratice Neamţ, din care, alături de Sindicatul din Învăţământ Neamţ (S.L.L.I.C.S. Neamţ), fac parte Sindicatul Liber „Liantul” Bicaz şi Sindicatul Liber „UMARO” Roman, a avut, pe data de 1 octombrie, conferinţa de bilanţ al activităţii ultimilor cinci ani, şi de alegeri a conducerii U.J. pentru următorii cinci. Cu această ocazie au fost prezenţi la Piatra-Neamţ domnii Simion Hăncescu, preşedintele F.S.L.I., vicepreşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi Ioan Ţenţ, primvicepreşedinte al F.S.L.I, preşedintele U.J.S.D. Bihor.

Pe ordinea de zi a Conferinţei s-au aflat: raportul asupra activităţii Biroului Operativ şi Consiliului U.J.S.D. Neamţ (prezentat de d-l Gabriel Ploscă); prezentarea execuţiei bugetare pe perioada 2010 – 2015 (prezentat de d-l Alexandru Covasan); raportul Comisiei de cenzori (prezentat de dna Maria Chirilă); dezbaterea şi aprobarea documentelor de la punctul 1, 2 şi 3; alegerea preşedintelui, a membrilor Biroului Operativ şi ai Consiliului U.J.S.D. Neamţ, precum şi a membrilor Comisiei de cenzori; adoptarea proiectului Programului de activităţi pentru perioada 2015 – 2020. După prezentarea documentelor oficiale, preşedintele Gabriel Ploscă a dat cuvântul invitaţilor.

D-l Simion Hăncescu: „Pentru că sunteţi oameni cuminţi şi cu sufletul deschis, am venit cu mare drag la Piatra-Neamţ, unde de altfel mă simt şi mai aproape de casă, eu fiind bucovinean. În acest cadru destul de intim, vreau să vă spun că semănaţi mai degrabă cu o familie decât cu participanţii la o Conferinţă Judeţeană, aşa încât îmi face plăcere să vă transmit în numele Preşedintei Confederaţiei sincere felicitări pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în Neamţ, pentru faptul că aveţi cei mai mulţi delegaţi în Consiliul Naţional –lucru care demonstrează că aici lucrurile sunt luate în serios şi această U.J. este chiar eficientă”. În continuare d-l Hăncescu a prezentat tendinţele mişcării sindicale europene, arătând actualul impas al acesteia şi punctând situaţia din România: „Din nefericire deciziile pentru noi nu se iau la noi. Marile companii care au pus piciorul în România, Fondul Monetar şi Banca Mondială nu au interes să existe aici sindicate puternice pentru a putea obţine un profit maxim dintr-o muncă cât mai prost plătită”. S-au subliniat apoi eficienţa dialogului descentralizat, faptul că U.J.S.D. Neamţ face parte dintr-o Federaţie puternică, curată, nepolitizată.

CONF 2Următorul invitat, d-l Ioan Ţenţ, preşedintele U. J. Bihor, susţine ideea de solidaritate şi felicită acţiunile şi activitatea U.J. Neamţ: „Problema este că trebuie să strângem rândurile, pentru că nu se ştie ce surprize ne mai pot oferi politicienii. Să lăsăm laşitatea deoparte şi să ieşim a luptă, să fim solidari indiferent de la care capăt de ţară suntem şi să cântăm aceeaşi melodie: Să fim uniţi!”. În final, d-l Ţenţ a urat auditoriului o legislaţie cât mai bună pentru vremurile viitoare.

În cadrul dezbaterilor au fost luate în discuţie Legea Dialogului Social, Contractul Colectiv de Muncă, dreptul la grevă şi Contractul Colectiv Unic la nivel naţional (prof. Ciprian Murariu, prof. Lucian Mitru), situaţia salarială din industrie, problemele cu care se confruntă angajaţii din acest sector (Ioan Amariei, preşedinte UMARO), necesitatea îmbunătăţirii actualei legislaţii a muncii (Gheorghe Chiciu, preşedintele „Liantul” Bicaz).

După validarea documentelor Conferinţei, prin vot deschis, a fost aleasă noua conducere a Uniunii Judeţene a Sindicatelor Democratice Neamţ, pentru perioada 2015-2020: Gabriel Ploscă – preşedinte; Ioan Amariei, Gheorghe Chiciu, Ionel Hociung – vicepreşedinţi; Gabriela Grigore – secretar.

În continuare, preşedintele Gabriel Ploscă a punctat Proiectul programului de activităţi al U.J.S.D. Neamţ pentru 2015 – 2020: Consolidarea Uniunii Judeţene prin afilierea sindicatelor din judeţul Neamţ care fac parte din structurile C.S.D.R. şi implicarea în constituirea de noi sindicate şi afilierea lor la U.J.S.D. Neamţ; participarea la acţiunile revendicative organizate de către C.S.D.R.; acordarea de asistenţă juridică sindicatelor; efectuarea unor demersuri la autorităţile locale pentru rezolvarea problemelor sindicatelor componente; organizarea de seminarii periodice pe teme statutare; asigurarea participării reprezentanţilor U.J.S.D. Neamţ la cursuri şi stagii de formare sindicală; înfiinţarea Comisiilor de Dialog Social la nivelul Consiliilor Locale; începerea acţiunilor în instanţă pentru recuperarea patrimoniului sindical; elaborarea de proiecte cu finanţare europeană pentru formarea sindicală şi reconversie profesională; dezvoltarea de parteneriate şi participarea la acţiuni sindicale internaţionale. (Red).